Бутик за цветя „Анжели” е основан на 20 септември 2010г. Магазинът се развива бързо, благодарение на иновативните идеи и творческото мислене на екипа от професионални флористи. Вниманието към всеки клиент е фирмен приоритет. „Красивото” е онова към което се стремим ежедневно и то присъства във всяка наша творба.
     Да сътвориш един букет е равносилно да нарисуваш картина.Всяка картина носи творчески заряд, посланието на художника и отразява неговите чувства и емоции.По този начин всеки букет, създаден от флористите на „Анжели”, притежава красотата на природата, стила на изискания творец, майсторството на добрия занаятчия. Да си флорист не е просто работа, това е страст към естетиката на живите цветя, призвание и начин на живот. Да си флорист не е професия, а занаят. Занаят се учи най-добре, когато се учи с любов и със сърце, и добрия резултът е налице.

      Кои сме ние? Екип от креативни, модерни, коректни и усмихнати личности. За нас работата е истинско удоволствие, а усмивките на лицата на нашите клиенти ни носят най- голямото удовлетворение. Да зарадваме Ваш любим човек с доставка на дрес, носи радостни емоции и на нас.Вашият празник се превръща и в наш празник.

                               ekipangely2013  

 

Бутик за цветя „Анжели” в пресата:
Публикации в сп. „Зелен Рай”:


1/списание "Зелен рай" бр.153, февруари 2010
2/списание "Зелен рай" бр.154, февруари 2010
3/ списание "Зелен рай" бр.155, март 2010
4/ списание "Зелен рай" бр.174-175, декември 2010
5/ списание "Зелен рай" бр.174-175, декември 2010
6/ списание "Зелен рай" бр.176, януари 2011
7/специализирано книжно издание „Гергини”  - Емилия Лисичкова, изд. „Прес”2012

 

spisaniavpresata

Ето и някои от статиите:
Тема1:

Аранжирането на цветя- наука и вдъхновение

Цветята-едни от най-прелестните и причудливи сътворения на Земята винаги са били част от живота на човека и тяхното присъствие в дома създава усещане за близост с природата.

От дълбока древност цветните аранжировки присъстват в бита на хората.Подредени в една или друга композиция, или просто поставени във ваза, те радват окото и душата.

Първоначално аранжираните цветя можели да се видят единствено в царските дворове.Пищни аранжировки от разнообразни пъстри цветя красяли дворците и просторните зали на приказните балове.Култа към цветята и радостното им излъчване довело до разпространението и еволюцията на цветните аранжировки.Епохите от развитието на културата и изкуствата се отразяват и в стиловете на флористиката..

Докато стигаме до наши дни, където всичко ново е добре забравено старо с нов прочит.

Съвременната флористика се базира на някои основни принципи отнесени към различните стилове в аранжирането на цветя.Добрият дизайн трябва да отговаря на не малко критерии.:

Всяко произведение трябва да притежава хармония от цветове и багри, които подчертават и допълват композицията или обратно-да са акцент, но умелото им съчетание е задължително, така че да задържа погледа и спира дъха..

Балансът на участващите елементи е от изключителна важност за завършеността и цялостното излъчване на творбата..Както картините на художник имат фокус-център на композицията, към който всички съпътстващи и поддържащи елементи насочват погледа, така и в аранжировките от цветя има център на композицията, към който флориста фокусира погледа чрез различни похвати..

В аранжировките от цветя е необходимо да има равновесие на композицията, както визуално така и физическо.Цветята и допълважите зеленини притежават тегло, което не е за пренебрегване, особено когато са в голямо количество.Физическото и визуалното равновесие са необходимост с особена важност.Пренебрегването на едното или другото би довело до дисбаланс на композицията, която би намерила изражение в следното:

-в единият случай композицията ще е стабилна,но наблюдавайки я от страни човек би имал усещането,че тя всеки момент ще падне или пък,че цветята сякаш изтичат от мястото си.

-в другият случай композицията ще е физически нестабилна и макар да изглежда прелестно, би било невъзможно да бъде устойчиво поставена на отреденото й място.

При изграждането на една композиция е необходимо да се следва линия, определена изцяло от идеите и вижданията на флориста.Тя трябва да бъде ясна и отчетлива, защото в голяма степен носи посланието на автора.За да се постигне, обаче, разнообразие и закачлива небрежност в подредбата се използват цветя и зеленина с различни текстури.важен е контраста между лъскави зелени листа и матови или сребристо-сиви.Лъскавите са винаги на фокус, матовите дискретно допълват обема без да се натрапват, а сребристо-сивите сякаш дават фини „отблясъци” измежду останалите елементи.Това ги прави елегантно допълнение към всяка подходяща гама от цветове и създава усещане за движение.

Във всяка композиция трябва да има динамика на цветовете и формите.Това кара погледа да преминава плавно от един елемент към друг.

Едно от първите неща, които флориста трябва да изясни при изработката на някакъв аранжимент е стила, в който ще работи, тъй като това би дало насока на работата и би допринесло за изготвянето на стегната и естетически издържана композиция.Това твърдение произтича от факта, че всеки стил има свои характерни особености.

naukaivduhnoveniesm

флорист Ангелина Петрова
Аранжировките са изработени в
бутк за цветя „Анжели”
гр.София, бул. „Цар Борис III”11-13

 Тема2:

Ето две предложения за цветна украса във все още топлите есенни дни.В офиса, дома, ателието, ресторанта или някое любимо място- изборът е Ваш, според индивидуалното уещане за уют и красота.

Едното от тях е цветна аранжировка в диня, която ни напомня за свежестта на отминаващото лято.Пищна, цветна, сочна, с цветове сякаш от захар, ни топли и довежда приятни летни спомени.
Необходими материали: цветове от далия, алстромерия, меча трева, листа, узрели плодове от птиче грозде, рускус, диня, пиафлора.

Начин на изработка:
Гъбата за цветя се поставя в издълбаната диня, като върху нея се подреждат паралелно цветята и зеленините.
bqlaar

Второто предложение е със силует построен във височина, допълнен с малки закачливи елементи. Изпълнявайки композицията в бяло, придаваме нежност на строгия стил. Аранжировката е ненатрапчива, подходяша за офис, фоайе или място където пеминават гости, както за официални приеми и тържества, а защо не и за дома.

Необходими материали: бели гладиоли,бели рози, бял съд, рускус, допълнения, пиафлора, листа от гладиол, декоративни карфици.

Начин на изработка:

Пиафлората се поставя в съда, след което изграждането на композицията започва от най-високия елемент(пръчиците и гладиолите) и постепенно се подрежда надолу.Листата от гладиол се завиват на върха.Получените форми се композират, така че да се получи по-голям обем и визуална „тежест” в долната част на аранжимента.Фините отблясъци на малките карфички, които са последният етап от украсата, придават завършен вид на аранжировката.
bqlaaranjirovka

флорист Ангелина Лазарова
Аранжировките са изработени в
бутк за цветя „Анжели”
гр.София, бул. „Цар Борис III”11-13

 

Тема3:

Портокалова свежест за дома и офиса

Когато времето е спряло и погледа търси изненада, най-добре е да го срещнем с топлите цветове на свежи портокали и нежни карамфилчета, подредени в закачлива аранжировка.Цветята винаги топлят сърцето и пробуждат духа, а интересната им интерпретация ни кара да се наслаждаваме.

Ето едно предложение за аранжировка, която би била чудесна декорация в дома или офиса.В дома се вписва чудесно заради топлото излъчване на цветовете, и уюта, които носят естестествените материали, избрани за нейната  изработка.В офиса би била подходяща декорация, разнообразяваща деловата среда с дискретната си елегантност и ненатрапчивост.

1.Необходими материали:
1/Макетно ножче/нож
2/Цветарска ножица
3/Пиeфлора
4/Портокали-5 бр.
5/Мини карамфили /Dianthus sp./-15 бр.
6/Дървесна кора
7/Цветарска тел
8/Декоративна цветарска тел в жълто и светло зелено
9/Дървени летвички с ширина =  1см и дължина =1м
10/Напъпили клонки от Ива(Козя върба)/ Salix caprea L./-3 бр.
11/Плодови шушулки от Бигнониевидна каталпа/Catalpa bignonioides Walt./
12/Рафия или кокосова кора в светъл цвят
13/Допълващи елементи-треви, листа и клонки 

2.13а/сухи треви
 13б/ няколко стръкчета от Lolium perenne L.
 13в/напъпили клонки
 13г/червено-кафяви листа от Mahonia aquifolium Nutt. 

3.Първата стъпка при всяка аранжировка е изграждането на носещата конструкция.В този случай тя се състои от две плоски дървени летвички, леки и  същевременно  стабилни под тежестта на останалите елементи.Привързваме  летвите една към друга с помощта на цветарска тел с по-голяма дебелина, което позволява да запазим отстояние между тях около (2см).Това ще направи аранжировката стабилна в посока перпендикулярна на дългата  й ос.

4.”Постиламе”основата, върху която ще „легнат” цветните елементи.Към цветовата гама, която сме избрали, кафявият цвят на естествената дървесина би бил чудесен фон, придаващ уют  и основа, върху която ще изпъкнат по-светлите цветове.Късовете кора се прикрепят дискретно  към летвите  с цветарска тел.Най-големите и най-красивите късове се поставят в централната част, където ще се организира композиционния център-фокус.Добре е този фокус да не съвпада с геометричната среда, защото това би било предпоставка за построяването на симетрична композиция, докато нашата цел е тя да бъде асиметрична, но да постигнем визуален и физически баланс, чрез съчетаването на цветове и форми.

5.В най-широката част – композиционния център, поставяме като основа светлия материал от кокос, който допълнително ще насочи погледа в желаната точка и  ще допринесе за контраста и открояването на материалите един от друг.Забиваме в кокоса две клонки от Salix-Ива.

6.Издълбаваме пет портокала.Изрязваме напоена с вода пиефлора и попълваме с нея портокалите.

7.Пронизваме портокалите от долната страна с цветарска тел, с която  ги привързваме към конструкцията, като се стараем  да остане скрита.

8.Привързваме шишарките с по-тънка декоративна тел, като я намотаваме между люспите им, така че да бъде фино прикрита.

9.Композираме и привързваме елементите.Забождаме „капачетата” от портокали като малка закачка, създавайки илюзията, че кръжат във въздуха над нежните цветчета.

10.Привързваме две от леките портокалови „капачета” в лявата част на аранжировката, за да се получи цветови баланс и допълваме с интересния червеникаво-кафяв нюанс на листата от Mahonia aquifolium.

11.Подреждаме основните и най-едри елементи, така че в композиционния център да се получи струпване и акцент на композицията.Попълваме пиефлората с мини карамфили, които придават очарователна нежност и играят основна роля в композицията.

12.Подредените един до друг едри портокали се явяват като елементи, които визуално „натежават” и балансират по-късата дясна част на композицията спрямо по-дългата и ефирна лява част.

13.Аранжираме сухите треви и клонки, така че да придадат ефирност и лекота на цялостното излъчване.

14.Погледната от всеки ъгъл аранжировката трябва да има завършен и цялостен вид.

15.Последната стъпка е да я поставим на отреденото й място и да се любуваме на уюта.

portokali

                                                                                                    л.арх.Ангелина Лазарова
                                                                                                      октомври 2009г

Тема4:

Цветна изненада за празника на влюбените

1/  Необходими материали:

  1. Декоративна цветарска тел
  2. Карфички
  3. Цветарка тел
  4. Цветарска ножица
  5. Ножица за хартия
  6. Зелена панделка
  7. Пиафлора
  8. Карамфили /Dianthus sp./- 40бр.; листа от Mahonia aquifolia 

2/ Пиафлората се потапя във вода за около 2-3 минути докато поеме вода в целия си обем, след което се разрязва по дължина и се оформят двете половини на сърцето.Съединяваме ги с помощта на цветарска тел и укрепваме със зелена панделка.За повече стабилност при пренасяне може да се постави картон или друг матеиал изрязан със същата форма.Това ще предотврати пречупване под тежестта на напоената с вода пиафлора.

 Поставяме листенца от Mahonia във вдлъбнатата част на сърцето, както в изпъкналите и долната остра части., което ще служи като маркировка и рамка, от която не трябва да излизаме при по-нататъшната си работа,за да постигнем перфектна форма.

3/ Обрамчваме пиафлората с листа, като забиваме дръжчицата на всяко следващо листче през върха на предходното до получаване на „низ” от листенца.Така покриваме плътно пиафлората от страни, а сърцето изглежда сякаш обшито с плетеница от листа. 

4/ Следващата стъпка е плътно попълване на повърхността с цветя, като първоначално се поставят в крайните точки маркировки от цветове, посочващи контурите на сърцето.Периферията се допълва като се очертава желаната линия.Попълването става постепенно към средата като цветята се подреждат плътно едно до друго.

 Това бе метода за получаване на плоска повърхност.Ако желаем формите да са по-изразени и да има релеф, трябва след очертаване на периферията да поставим по един цвят в изпъкналата част на двете половини от сърцето, по-високо отколкото останалите цветя.По този начин освен периферията сме маркирали и височината, определяща релефа.Следва аналогично попълване съобразно „рамката” от цветя. 

5/ Крайните цветове се поставят , така че да „гледат” в страни.Това прави формата завършена и не позволява получаването на ръбче по периферията. 

6/ Избраноото за тази аранжировка цвете е точно карамфил заради структурата на цвета, която е причината за получаване на плътна и равна повърхност.Поставени един до друг цветовете сякаш се сливат.За  този ефект е важно да изберем красиво разцъфнали цветове. 

7/ За да подчертаем допълнително формата на сърцето  и разнообразим плътната, „пухкава” повърхност, пробождамен сърцето с декоративни карфички от същия червен цвят.Те придават нежна елегантност и бляскава закачливост на аранжимента. 

8/ Сърцето е завършено, когато е за ДВАМА! 
surce750

                                                                                ланд.арх.Ангелина Лазарова
                                                                                октомври 2009г

Тема5:

Празнична аранжировка за маса

Необходими материали:

5бр. бели рози
6бр. декоративни сребърни топки
4бр. декоративни ябълки
декоративни сребърни пръчици
пиефлора
плитък съд
клонки от тис, които успешно могат да се заменят с друг вид иглолистно растение
посребрена гипсофилашишарки от черен бор

Аранжировката е подходяща за дълга празнична маса. Това поставя условието тя да не надвищава 15см за по-добъ визуален контакт между събеседниците.В композицията участват естествени и изкуствени материали. Изкуствените елементи отразяват блясъка на празника, а естесвените - носят уюта и частичка от природата у дома.

1 стъпка: пиефлората се изрязва съответно формата на съда, напоява се с вода и се поставя, така че да бъде стабилна.Добре е съда да е нисък, за да бъде по-лесно да не надвишаваме необходимата височина.

2 стъпка: подрежда се зеленината, като тя е първото средство, чрез което се задава формата на аранжировката. 

3 стъпка: поставят се пръчиците. Те подчертават издължения силует и категоризират линията.За стабилно прикрепяне се използва цветарска тел, която се забива в пиефлората.

4 стъпка: следва акцента в композицията, а именно белите рози.Подреждат се , така че да има струпване в средата, което фиксира центъра на аранжировката.

5 стъпка: поставят се следващите по значимост и размер елементи – сребърните топки. Тяхната роля е да подчертаят красотата на цветята и да придадат разкош на аранжимента.

6 стъпка: декоративните ябълки участват като елемент, който разнообразява цялостния изглед с цвета и формата си.За да бъде повторен нежния розов цвят, използваме оцветени сухи класчета, които сякаш разпръскват розовия цвят по дължина.

7 стъпка: допълваме празнините с гипсофила, която придава лека фееричност и омекотява строгата линия зададена в началото.

8 стъпка: прикрепяме малките шишарки към клонките посредством цветарска тел, така че да изглеждат възможно най-естествено.

9 стъпка: наслаждаваме се на разкошното творение, създадено с много любов на празничната трапеза, споделяйки красиви чувства и красиви мигове с любими хора в приказната  нощ.
koednaaranjirovka 

                                                                                ланд.арх.Ангелина Лазарова
                                                                                октомври 2009г

Тема6:

Пано от изкуствени цветя

Паното е възможно да се изпълни и от естествени цветя, като например орхидеи.

Необходими материали:

1/естествен мъх – Sphagnum
2/5-10бр. сухи пръчки от  папур – Typha
3/18-20бр. изкуствени рози
4/силиконов  пистолет
5/пистолет за тапициране
6/влакна от рафия

Начин на изработка:

1-ва стъпка:
Очертаваме и изрязваме от картона правилен кръг с диаметър около 60-70см.Във вътрешността на кръга очертаваме и изрязваме втори кръг с диаметър около 25см, асиметрично разположен спямо центъра на голямата окръжност.

2-ра стъпка:
Подреждаме плътно добре изсушеният мъх върху картонения кръг и го заковаваме с пистолета, а малките парченца внимателно залепваме със силикон, така че мъха да покрие изцяло картонената подложка.

3-та стъпка:
Подреждаме пръчките в сноп асиметрично на кръга като ги преплитаме с рафия.Привързваме ги с помощта на рафия, като по този начин тя участва и като декоративен елемент, с който построяваме три линии перпендикулярни на основното направление зададено от снопа пръчки.Повтаряме елемента рафия с две линии в долната дясна част на паното-успоредно на снопа пръчки.

4-та стъпка:
Аранжираме розите, като започваме от центъра на композицията.Разположен е асиметрично на кръга и акцентира с яррко червените рози, на които са подчинени останалите елементи.Останалите рози се групират около основното направление, а именно зададен от снопа пръчки.

5-та стъпка:
Последни се поставят най-малките елементи-изкуствените допълнения, които придават фееричност и повече нежност на аранжировката.
pano

флорист Ангелина Петрова
Аранжировките са изработени в
бутк за цветя „Анжели”
гр.София, бул. „Цар Борис III”11-13


 

 

                                                                                 

 

 

 

 
   

Този сайт използва бисквитки за по-добра работа и Ваше улеснение.